Blogi

  

 • Kolme tuskaisinta Afrikka-luuloa

  Tämän päivän Hämeen Sanomissa 18.3.15 ilmestyi kirjoittamani kolumni "Kun teillä on siellä se Ebolakin - eikä ole!".

  Tuuletan kirjoituksessa Afrikka-luuloja. Kovin monesti Afrikkaa käsitellään yhtenä kokonaisuutena, samanlaisena Kairosta Kapkaupunkiin, vaikka näin ei todellakaan ole.

  Esimerkiksi Ebola-virusta on tavattu pääasiassa läntisessä Afrikassa. Täällä Keniassa virusvouhotus ei näy. Sitä paitsi Lontoosta, Pariisista ja Madridista on paljon lyhyempi matka Ebola-riskin alueelle kuin Kenian pääkaupungista Nairobista.

  Toinen Afrikka-yleistys liittyy kehitysmaiden kehittymiseen. Harva tietää, että Afrikan ennustetaan olevan maailman talouskasvun seuraava vauhdittaja. Tälle mantereelle ennustetaan maailman suurimpia talouden kasvulukuja, suurinta keskiluokkaistumista ja suurinta kaupungistumista seuraavalle 20 vuodelle.

  Kolmas ja kipein Afrikka-harhaluulo liittyy puhetapaan. Neekeri on ruma ja halventava sana, jota ei missään olosuhteissa pidä käyttää. Tekosyyksi ei riitä, että termiä viljeltiin vielä 1960-luvulla aapiskirjoissakin. Maailma muuttuu ja sanat myös. Nykyään neekeri-sana luokitellaan rasistiseksi ilmaukseksi.

  Lue lisää Hämeen Sanomista 18.3.15.

    Takaisin
  2 kommenttia:
  Pentti    15:42:57 18.03.2015
  Hyvin tarpeellinen ja hyödyllinen juttu! Pitäisi varmaan muuttaa se, miten lapsillemme opetetaan karttaa - me kun olemme jo koulussa tottuneet katsomaan maailmaa vain tässä karttaversiossa, tajuamatta ollenkaan, että maailma näyttää aivan kokonaan toiselta, jos kartan keskellä on vaikkapa Kenia. Tai Kansas City, tai Novosibirsk. Kun on vain yksi näkökulma, on paljon vaikeampaa hahmottaa maailmaa.
  Vastaa kommenttiin:
  -M-    17:56:55 18.03.2015
  Minulta kysyttiin kerran Keski-Euroopassa, että miltä minusta tuntuu, kun Suomi ei näy koskaan missään kartoissa kokonaan. Että aika maailman laidalla me olemme ja olisi todellä tärkeä todellakin nähdä niitä muitakin karttaprojektioita kuin vain se omamaakeskeinen. Ehkä se avartaisi muutakin maailmankuvaa..
  Vastaa kommenttiin:
  Kommentoi:

Muista tekijänoikeus! Älä lainaa tai kopioi blogin sisältöä ilman lupaa. Asante sana.